Koolmonoxide, een sluipmoordenaar!

Als je wordt blootgesteld aan een hoge concentratie koolmonoxide krijg je klachten als hoofdpijn of duizeligheid. Je kunt er zelfs door buiten bewust zijn raken en in het slechtste geval aan overlijden.

Wanneer komt CO vrij?
Koolmonoxide komt vrij bij een onvolledige verbranding van een verbrandingstoestel. Denk aan een houtkachel, openhaard, cv, geiser of een combiketel. Het komt met name voor als een apparaat niet goed aangesloten is of onderhouden wordt. Maar ook bij een niet goed geïnstalleerde of beschadigde afvoer van verbrandingsgassen kan er koolmonoxide in de ruimte terecht komen.

Als je wordt blootgesteld aan een hoge concentratie koolmonoxide krijg je klachten als hoofdpijn of duizeligheid. Je kunt er zelfs door buiten bewust zijn raken en in het slechtste geval aan overlijden. Maar ook kleine concentraties koolmonoxide kunnen al voor vervelende klachten zorgen. Je voelt je bijvoorbeeld grieperig of krijgt vage onverklaarbare klachten. Word je lange tijd blootgesteld aan koolmonoxide? Dan kun je zelfs blijvende hartklachten of geheugenverlies krijgen. Omdat je koolmonoxide niet ziet, ruikt of proeft, is het met recht een echte sluipmoordenaar. 

Wat moeten we doen om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen?

  1. Ventileren Belangrijk om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen is het goed ventileren van de woning. Zet de ventilatieroosters in je ramen open. En belangrijk, maak 1x per jaar deze roosters schoon. Heb je geen ventilatieroosters, zet dan een raam op en klein kiertje.
  2. Controleren Laat je cv, combiketel, geiser of kachel eenmaal per jaar door een erkende vakman controleren. Zo worden tijdig gebreken geconstateerd zodat koolmonoxide vergiftiging wordt voorkomen.  
  3. Alarmeren Zorg voor een goede CO melder in je woning. Zo kun je op tijd gewaarschuwd worden bij een te hoge concentratie koolmonoxide. Hang de melder in de ruimte met een verbrandingstoestel op aan het plafond. In andere verblijven hang je deze op ademhoogte. Controleer wanneer je de batterij moet vervangen en houd je aan de houdbaarheidsdatum van de melder. En iedere maand test je natuurlijk of de melder nog werkt.

Hoge gasprijzen Door de momenteel hoge gasprijzen zien we een verschuiving in hoe mensen hun huis warm stoken. Dit kan voor spanning zorgen. Aan de ene kant wil je je huis warm houden tegen zo laag mogelijke kosten. Aan de andere kant wil je dat je woonomgeving veilig is. Dat betekent dus dat je moet blijven ventileren ook al brengt dit extra kosten met zich mee. En kies je voor een ander verwarmingstoestel? Zorg dan dat deze gecontroleerd is zodat deze op een goede manier gebruikt kan worden. Gebruik je een palletkachel? Let er dan op dat je bij de opslag van de pallets een CO melder ophangt en goed ventileert. De korrels in de pallets kunnen namelijk gaan broeien waardoor er koolmonoxide vrij kan komen.  

In onderstaande video worden alle belangrijke zaken met betrekking tot koolmonoxide nog een keer uitgelegd.